Ajaran Mistik Kabbalah

Ajaran Mistik Kabbalah

Sejagat Raya meneruskan dengan artikel dalam subjek Konspirasi untuk tatapan audien dan sidang pembaca sekalian. Jom, kita baca Ajaran Mistik Kabbalah yang penuh dengan rahsia ini.

kabbala

Definisi Kabbalah

Orang-orang Yahudi yang menganut agama Judaisme ada mengamalkan satu ajaran mistik atau kerohanian yang dikenali sebagai Kabbalah. Amalan Kabbalah ini diamalkan oleh masyarakat Yahudi di seluruh dunia tanpa sebarang sekatan dan ia juga dianggap sebagai amalan mistik yang bersifat global. Siapakah yang mengasaskan ajaran mistik Kabbalah ini ? Berdasarkan sumber dari kitab Talmud terdapat empat orang rabbi Judaisme yang mengasaskan ajaran mistik ini. Mereka yang dimaksudkan adalah.

 • Akiva
 • Elisha Bin Abuyah
 • Azzai
 • Ben Zoma

Terdapat riwayat dari kitab tersebut menceritakan keadaan keempat-empat rabbi tersebut ketika mempelajari ilmu mistik atau kerohanian ini daripada Tuhan Yahweh. Mereka berempat bertemu antara satu sama lain ketika menuntut ilmu ini daripada Tuhan dan mengalami nasib yang berbeza-beza pada diri masing-masing. Rabbi Elisha Bin Abuyah mati setelah melihat ilmu itu. Azzai menjadi gila manakala Ben Zoma memusnahkan tumbuh-tumbuhan. Hanya Akiva sahaja yang tinggal dan beliau hidup dalam keamanan dan ketenangan. Sebenarnya, ilmu Kabbalah ini merupakan ilmu kerohanian daripada agama Judaisme yang digunakan untuk menandingi ilmu kerohanian agama Islam iaitu Tasawwuf. Wali-wali Allah SWT yang menjalankan ilmu tasawwuf hidup dalam keadaan mendekatkan diri kepada Allah SWT sentiasa setiap nafas dan menjauhi perbuatan-perbuatan yang boleh menyebabkan mereka terlupa daripada mengingati Allah SWT. Ilmu Kabbalah pula merupakan satu amalan mistik dalam Judaisme yang akan diterangkan seterusnya.

Konsep Kabbalah dan Kitab Zohar

Apakah kitab utama dalam ajaran mistik Kabbalah ? Kitab yang menjadi rujukan dan panduan utama dalam ajaran mistik Kabbalah ialah kitab Zohar. Kitab Zohar merupakan sebuah kitab yang ditulis dalam bahasa Aramaic atau Assyrian yang menerangkan maksud-maksud kitab utama agama Judaisme iaitu Taurat dari segi nilai-nilai kerohanian. Kitab Zohar yang dianggap sebagai kitab menafsirkan kejiwaan kepada kitab Taurat ini ditulis oleh seorang rabbi yang bernama Rabbi Simeon Bar Yochai. Kemudian, kitab ini disambung dan dihuraikan oleh seorang rabbi dari Sepanyol bernama Moses de Leon pada abad ke-13 dengan lebih mendalam.

Kaum Yahudi memperkenalkan ajaran mistik Kabbalah ini bertujuan untuk menimbulkan rasa takut bagi bangsa bukan Yahudi kepada mereka. Dengan mengamalkan ajaran ini, kaum Yahudi menganggap dapat menyelesaikan segala masalah yang ditimbulkan oleh puak-puak goyem (kaum bukan Yahudi) yang sering menimbulkan penentangan dan masalah kepada mereka. Pada masa ini, ajaran mistik ini telah dihiasi dengan pelbagai konsep kemasyarakatan yang bersifat palsu dimana mereka menawarkan kepada orang ramai agar mempelajari ilmu mistik ini supaya dapat memupuk kasih sayang, perasaan cintai mencintai, keikhlasan dalam perbuatan seharian dan akhlak terpuji di antara satu sama lain.

Selain itu, ajaran mistik ini juga digalakkan perkembangannya oleh para rabbi Judaisme supaya orang ramai menjadikannya satu alternatif baru untuk mendekati Tuhan. Ajaran mistik Kabbalah ini telah dihiasi dengan cantiknya pada kulit luaran agar orang ramai mengaplikasikannya dalam kehidupan seharian tanpa sedikit pun disedari oleh mereka. Namun, hakikatnya ia merupakan satu ajaran yang mengamalkan ritual penyembahan dan amalan sihir yang sangat jauh menyimpang dari agama Islam.

zohar2

Kitab Zohar yang ditulis mengenai perihal ajaran mistik Kabbalah

simeon

Simeon Bar Yochai, seorang rabbi Judaisme yang mengarang kitab Zohar

moses

Moses de Leon, seorang rabbi Sepanyol yang dianggap sebagai hero oleh semua penganut Kabbalah kerana mendedahkan kitab ajaran mistik Kabbalah Simeon Bar Yochai itu di khalayak umum. Moses de Leon dilahirkan di Sepanyol pada tahun 1250. Nama asalnya ialah Moshe ben Shem-tov dalam bahasa Hebrew. Beliau merupakan seorang penulis kitab Zohar yang sangat kontroversi kerana dianggap meniru karya Simeon Bar Yochai. Walaubagaimanapun, beliau tetap dianggap sebagai penulis kitab Zohar dan arca batu wajahnya boleh dilihat di Guadalajara, Sepanyol seperti di atas.

Hari-Hari Kesucian Berkaitan Kabbalah

Tahukah anda apakah amalan ritual yang diamalkan dalam ajaran mistik Kabbalah ini ? Salah satu upacara ritual yang diamalkan oleh pengamal-pengamal Kabbalah ini ialah pembunuhan orang-orang awam dan ia merupakan salah satu elemen upacara ritual Kabbalah. Amalan pembunuhan mistik ini dilaksanakan untuk meraikan tiga jenis perayaan iaitu.

 • Pesta Purim
 • Passover
 • Esther

Perayaan-perayaan ini diraikan oleh pengamal-pengamal Kabbalah kerana ia berkaitan dengan sejarah perjalanan Bani Israel yang seringkali diancam oleh bangsa-bangsa lain.

Pesta Purim dirayakan oleh masyarakat Yahudi pada setiap tahun mengikut kalendar Hebrew dimana diraikan pada bulan Addar. Perayaan ini diraikan bersempena kisah kaum Bani Israel berjaya melarikan diri daripada kekejaman menteri Haman pada zaman kegemilangan empayar Parsi dahulu. Sebelum memulakan perayaan ini, masyarakat Yahudi akan mengadakan amalan puasa yang dikenali sebagai Esther.

Semasa perayaan Purim diadakan di synagogue iaitu rumah ibadat bagi penganut Judaisme, mereka akan membacakan petikan Esther dari kitab Talmud. Mereka akan membunyikan alat khas yang dikenali sebagai ra’ashan setiap kali bacaan tersebut tiba pada perkataan Haman. Selain itu, mereka menyambut perayaan Pesta Purim dengan bertukar-tukar juadah dan hadiah sesama mereka. Makanan yang popular ketika perayaan ini berlangsung adalah Hamantaschen yang bermaksud telinga Haman.

purim

Perayaan Purim yang dirayakan di Jerusalem, negara haram Israel

Peristiwa-Peristiwa Pembunuhan Dalam Amalan Mistik Kabbalah

Dr Arnold Leese telah menulis dalam bukunya yang bertajuk Jewish Ritual Murder, My Irrelevant Defense telah mendedahkan beberapa amalan mistik yang melibatkan kejadian pembunuhan orang awam dalam beberapa hari perayaan masyarakat Yahudi yang sedang berlangsung. Menurut beliau, pembunuhan ini dipercayai sebagai salah satu konsep yang diamalkan oleh penganut ajaran mistik kabbalah.

thleese

Dr Arnold S Leese dan bukunya

 • Peristiwa 1 – Pembunuhan Paderi Thomas di Syria Pada Tahun 1840

Pada tahun 1840, masyarakat Yahudi telah meminta paderi Thomas melakukan program kebajikan iaitu menderma makanan kepada kanak-kanak Yahudi. Selepas selesai program tersebut, paderi Thomas ingin pulang ke rumahnya tetapi muncul seorang lelaki Yahudi bernama Daud Hariri menjemput beliau datang ke rumahnya. Paderi Thomas bersetuju atas jemputan tersebut.

Walaubagaimanapun, paderi Thomas tidak dapat mengagak pelawaan lelaki Yahudi itu berniat buruk terhadapnya. Ini kerana di rumah Daud Hariri telah ada orang-orang lelaki Yahudi yang bersiap sedia untuk membunuhnya, mereka terdiri daripada.

 • Mourad Al Fathal
 • Aslan Farkhi
 • Sulaiman
 • Ishak Hariri
 • Harun Hariri
 • Rabbi Musa Abu Al Afieh
 • Rabbi Yaakub Al Antabi

Dengan tidak semena-mena, kumpulan lelaki Yahudi yang sedang menunggu kedatangan paderi Thomas terus membunuhnya tanpa belas kasihan. Paderi Thomas disembelih hidup-hidup dan darahnya ditadah dalam sebuah bekas. Selepas itu, bekas yang penuh berisi darah itu diserahkan kepada rabbi Yaakub Al Antabi untuk dijampi dan disapukan atas sekeping roti yang dinamakan Fathir Suci bersempena meraikan perayaan Pesta Purim pada 15 Februari 1840.

Kehilangan paderi Thomas menyebabkan pembantunya Ibrahim Ammar keluar mencari. Tetapi malang yang sama menimpa pembantu paderi tersebut, beliau juga dibunuh dengan kejam sama seperti dilakukan ke atas paderi Thomas tatkala tiba di rumah tersebut untuk mendapatkan paderi Thomas.

Kedua-dua mayat telah dipotong kecil-kecil lalu dibungkus dan dibuang ke dalam tempat pembuangan sampah. Kes pembunuhan ini menyebabkan Sherif Pasha datang melakukan siasatan ke atas semua yang disyaki terlibat tetapi amat menghairankan apabila kesemua yang ditangkap dengan mudah mengaku melakukan kesalahan itu tanpa perlu dipaksa oleh pihak berkuasa.

 • Peristiwa 2 – Kejadian di Velisch, Russia Tahun 1823

Seorang remaja lelaki didapati hilang bertepatan pada hari Ahad Esther dan ditemui seminggu kemudian dalam keadaan mengerikan di dalam kawasan paya dimana mangsa didapati luka-luka teruk di seluruh badan dan kemaluannya disunatkan. Mayat itu diambil lalu dilakukan operasi bedah siasat ke atasnya untuk mencari punca kematian lalu didapati ia berpunca daripada kesan seksaan sebelum dibunuh dengan kejam. Beberapa tahun kemudian, sekumpulan orang-orang Yahudi yang terdiri daripada lima orang lelaki dan tiga orang wanita telah ditahan kerana disyaki terlibat dalam pembunuhan remaja lelaki tersebut. Setelah disoal siasat, tiga orang wanita Yahudi mengaku bersalah melakukan perbuatan tersebut dimana mereka menculik remaja itu seminggu sebelum perayaan Passover. Modus operandi yang dilakukan oleh kumpulan pembunuh berketurunan Yahudi itu ialah mereka membiarkan remaja itu mabuk terlebih dahulu sebelum menculiknya. Mereka memasukkannya ke dalam tong besar berpaku lalu menyeksanya dengan mengguling-gulingkannya di atas tanah sehingga kulit remaja tersebut terkoyak dan memancutkan darah. Selepas itu, darah dari tong tersebut dikeluarkan dan diberikan kepada isteri seorang rabbi Yahudi. Darah itu dijampi dan diberi kepada semua ahli kumpulan yang terlibat dalam pembunuhan yang sadis itu untuk diminum sempena meraikan perayaan Passover. (Jewish Encyclopedia, 1903, Vol III,mukasurat 267)

 • Kejadian di Valreas, Perancis Tahun 1247

Sehari sebelum perayaan Esther diadakan pada tahun 1247, seorang anak kecil perempuan berumur 2 tahun ditemui mati dalam keadaan yang sangat mengerikan. Pemerhatian keatas mayat kanak-kanak perempuan yang tidak berdosa itu mendapati dahinya cedera parah beserta tangan dan kakinya. Pihak berkuasa Perancis telah menahan beberapa orang berketurunan Yahudi dan menyoal siasat mereka supaya menceritakan hal sebenar yang sedang berlaku.

Setelah disoal siasat bertubi-tubi oleh pihak berkuasa tempatan, akhirnya mereka mengaku melakukan pembunuhan kejam itu kerana mereka amat-amat memerlukan darah tetapi mereka langsung tidak mahu mengaku ia digunakan untuk tujuan upacara ritual mistik Kabbalah. Walaubagaimanapun, pada tahun 1903, Jewish Encyclopedia mengeluarkan satu kenyataan bahawa kejadian pembunuhan kanak-kanak perempuan di Valreas, Perancis itu bertujuan untuk melaksanakan upacara ritual mistik Kabbalah. Ini didedahkan dalam ensiklopedia tersebut pada halaman 261 Volume III.

Konsep Tree Of Life

Pokok Kehidupan atau Tree Of Life adalah konsep paling utama dalam ajaran Kabbalah. Ia menunjukkan bagaimana seseorang Yahudi itu mendekatkan diri kepada Tuhan Hashem dengan beberapa langkah.

tree

Diagram Tree Of Life

Tree Of Life

 • Crown
 • Understanding
 • Freedom
 • Judgement
 • Knowledge
 • Beauty
 • Memory
 • Victory
 • Foundation
 • Kingdom

Tree Of Life merupakan konsep utama yang menjadi pegangan bagi penganut Kabbalah. Mereka mesti mengamalkan konsep ini supaya mereka memperoleh kejayaan dalam apa jua yang mereka lakukan.

Ajaran Mistik Kabbalah Pada Zaman Moden

Ajaran mistik Kabbalah telah berubah mengikut zaman kerana rekod sejarah menunjukkan masyarakat mengetahui akan kezaliman yang dilakukan oleh penganut Kabbalah dalam upacara ritual mereka. Oleh itu, para rabbi Yahudi telah menjenamakan ajaran mistik ini lebih mesra kepada masyarakat umum. Dengan kekuatan sumber kewangan dan kuasa pengaruh media yang luas, ajaran mistik ini dihiasi imej baru pada luarannya yang boleh menyebabkan orang ramai terkeliru.

Mereka para rabbi Yahudi kini tidak lagi berimej seperti berpakaian kot hitam, bertopi hitam dan berjambang malah boleh bergaul dengan mudah dalam semua lapisan masyarakat tidak kira Islam, Kristian atau sesiapa sahaja. Mereka hanya mengubah dari segi aspek luaran tetapi dalam jiwa mereka tertanam kukuh prinsip-prinsip Zioisme dan ajaran mistik Kabbalah.

Mereka merapati masyarakat moden dengan mengadakan pelbagai program kebajikan seperti menyediakan tabung biasiswa kepada pelajar-pelajar, menerbitkan buku-buku dan majalah dan menjadikan ajaran Kabbalah sebagai satu ajaran yang bersifat kontemporari dalam masyarakat. Mereka para penganut Kabbalah juga mewujudkan satu laman web www.kabbalah.com bagi memudahkan orang ramai mengakses informasi-informasi terkini mengenai ajaran mistik ini.

Dalam usaha untuk menyebarkan ajaran mistik ini, terdapat dua simbol Kabbalah yang sering dilihat di mana-mana. Dua simbol yang dimaksudkan ialah.

 • Hand Of Fatima
 • Red String (tali merah)

Simbol ini dipakai kerana dipercayai memberikan kekuatan jiwa kepada si pemakai dalam menempuh kehidupan seharian mereka. Simbol-simbol ini sering dipakai oleh golongan selebriti antarabangsa terutamanya dari Hollywood.

Simbol Mistik Kabbalah 1 – Hand Of Fatima

hand

Rantai Leher Hand Of Fatima atau Hamsa

hand2

Tanda tatu Hand Of Fatima

 

Orang-orang Yahudi yang mengamalkan ajaran Kabbalah menganggap simbol Hand Of Fatima atau Hamsa sebagai simbol kekuatan rohani kepada pemakainya. Simbol ini merupakan bentuk tapak tangan yang memiliki mata di tengah-tengahnya. Maksud mata di tengah-tengah tapak tangan itu ialah kejahatan dimana tapak tangan akan mengenggam mata itu dan menghapuskannya. Kebiasaan Hamsa dijadikan sebagai rantai leher dan dipakai oleh penganut-penganut ajaran mistik Kabbalah.

Terdapat juga masyarakat Arab beragama Islam yang memakai simbol Hand Of Fatima ini kerana mereka percaya bahawa akan mendapat satu kekuatan yang tersendiri dalam melaksanakan kerja. Dalam Islam, hukumnya adalah haram dan syirik kerana memakai simbol-simbol agama lain walaupun bertujuan hanya kerana suka-suka. Bangsa Arab juga seperti bangsa-bangsa lain yang beragama Islam ada yang tidak memahami ajaran Islam dengan mendalam mungkin disebabkan oleh pengaruh keduniaan dan jarang mengambil berat tentang ilmu agama Islam.

Simbol Mistik Kabbalah 2 – Tali Merah

string

Berdasarkan ajaran mistik Kabbalah, pemakaian tali merah akan menyebabkan si pemakai dapat menyerap aura positif dan membuang aura negatif di sekelilingnya supaya dapat mengelak sebarang unsur-unsur kejahatan. Asal usul tali merah berasal dari Israel dimana ia didapati dililit pada batu nisan Rachel. Rachel adalah seorang wanita dari kaum Bani Israel yang meninggal dunia pada 3,000 tahun yang lampau. Kuburnya menjadi keramat bagi kaum Yahudi kini. Rachel dipercayai merupakan isteri kedua Nabi Yaakub AS dan ibu kepada Nabi Yusuf AS dan Bunyamin.

Penganut ajaran Kabbalah memakai tali merah ini ditangan kiri supaya kuasa jahat tidak dapat menyerap masuk ke dalam si pemakai. Penganut Kabbalah percaya bahawa sebelah kiri merupakan tempat yang menerima kuasa jahat. Warna merah pula bermaksud bahaya dan dikatakan memiliki tenaga tersembunyi yang boleh menghalang sebarang kuasa jahat dari menganggu si pemakai.

Di antara selebriti yang memakai tali merah di Barat ialah mendiang Michael Jackson, Raja Pop dunia. Dia memakai tali merah itu atas nasihat daripada penasihatnya yang merupakan seorang pendeta Yahudi bernama Rabbi Smoley Boetech. Walaubagaimanapun, rabbi tersebut tidak lagi menjadi penasihatnya selepas Michael Jackson mula berminat dengan agama Islam selepas abangnya Muhammad Abdul Aziz atau Jermaine Jackson yang telah menganut Islam menjadi pengawal peribadinya sepenuh masa. Selepas kematian Michael Jackson, isu agamanya menjadi perhatian pertikaian media massa. Bekas isteri kedua Michael Jackson, Deborah yang merupakan seorang Yahudi menerima bantuan kewangan daripada kerajaan Israel dimana beliau mengambil hak penjagaan anak-anaknya daripada pengasuh mereka, seorang rakyat Rwanda yang beragama Islam kerana bimbang anak-anak itu akan memeluk agama Islam. Pengasuh itu merupakan seorang yang beragama Islam dan ahli kepada pertubuhan Nation Of Islam di Amerika Syarikat.

Selebriti-selebriti lain yang didapati memakai tali merah Kabbalah tersebut ialah Ashton Kutcher, Madonna, Michael Phillips Jagger seorang penyanyi kumpulan Rolling Stone yang popular pada tahun 1970an dan Britney Spears. Walaubagaimanapun, Madonna khabarnya sedang berminat belajar mengenai agama Islam dengan membaca senaskhah kitab suci Al Quran kini. Madonna dikatakan seorang penganut ajaran mistik Kabbalah tegar dan dikatakan sebagai seorang yang menyebarkan ajaran ini kepada selebriti-selebriti lain.

mikeee

Michael Jackson dan tali merah Kabbalahnya

string2

Britney Spears dengan tali merah Kabbalahnya

string3

Madonna dengan tali merah Kabbalahnya

strinffff

Ashton Kutcher dengan tali merah Kabbalahnya

stringgggggg

Michael Phillips Jagger vokalis Rolling Stone dengan tali merah Kabbalahnya

SILA LIKE PAGE FACEBOOK SEJAGAT RAYA – CETUSAN ALAM SEJAGAT

JOM KITA BACA ! JANGAN DITIPU 3 JENAMA ROKOK YANG TAK SAH INI !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>